ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY
Mosonmagyaróvár

Az energetikai tanúsítvány érvényessége, minősítések

Meddig érvényes az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány 5 évig érvényes, abban az esetben, ha nem építik át és nem korszerűsítik az ingatlant. Érvényét vesztheti továbbá a dokumentum, ha szigorodik az előíró kormányrendelet, és ez eltérő besorolást eredményez.

Energetikai minősítési osztályok

A jobb oldalon látható referencia skála segítségével kell értékelnünk az épületeket,  a minősítés kiadása a kiszámolt fogyasztási paraméterek alapján történik, és „A+++”-tól „I”-ig terjedhet. Használt épületeknél nincs elérendő minimum, bármilyen osztályt kaphat az ingatlan. Az osztályzás 2024 óta rendkívül szigorú, legmagasabb minősítést csak a közel nulla energiafelhasználású ingatlanok kaphatnak.

Mit talál a tanúsítványban?

A központi nyilvántartás (OÉNY) által készített előlappal kezdődik a tanúsítvány, itt található a hitelesítő sorszám, és mindig egységesen néz ki, függetlenül a készítő vállalkozástól. A besorolást alátámasztó számítási munkarész egy részletes anyag, ami a kiinduló adatokat és a részeredményeket is tartalmazza. A felújítási javaslatokat a tanúsítvány legvégén találjuk, az itt található javaslatok természetesen semmilyen kötelezettséget nem rónak a megbízóra.

Milyen célt szolgál a tanúsítás

A tanúsítás célja, hogy könnyen értelmezhető módon nyújtson tájékoztató információt a megvizsgált ingatlan energiafelhasználásának hatékonyságáról. Tulajdonképpen a vevők érdekeit hivatott szolgálni, mivel segítségével olyan műszaki paramétereknek is a tudatában lehetünk, amelyekre egyébként nem derülne fény.

Nem szükséges elkészíteni

Szükséges dokumentumok

A tanúsítvány elkészítéséhez meglévő épület esetén nincs szükség semmilyen dokumentumra vagy tervrajzra, mivel minden felmérési díjat beépítettünk az árakba.

Új épület esetén némileg eltérő a helyzet, ilyenkor ugyanis kötelező a tervek alapján elvégezni az értékelést. A dokumentumokat amiket be kell kérnünk, mindig egyedileg egyeztetjük, kérjük olvassa el a használatbavételi engedélyről szóló bekezdést!

Hitelesítő azonosító szám

A tanúsítvány 2013. január 9. óta csak akkor tekinthető hitelesnek, ha el van látva az egyedi azonosító sorszámmal. A tanúsító feladata az Országos Építésügyi Nyilvántartásba beküldeni a kalkulációkat. Rendszer egy egyedi kódot ad, ami alapján ellenőrizhető és kereshető minden dokumentum.

Tanúsítást csak mérnök végezhet

A Magyar Mérnöki vagy Építész Kamara tagja végezhet tanúsítást. Az ide történő bekerülés feltétele a jogosultsági vizsga, szakirányú diploma (pl. építész, gépész), legalább egy év szakmai tapasztalat. A vállalkozó mérnök kamarai számát érdemes lehet ellenőrizni a megbízás leadása előtt.

Mit mérünk fel a helyszínen?

Minden esetben kötelező személyesen megtekintenünk az épületet. Ekkor mérjük fel az épület pontos alaprajzi méreteit, a nyílászárókat, a hőtermelő rendszereket, és a beépített szerkezeti anyagokat.
A felmérés kb. 45 perc, melynek időpontját a megbízó napirendjéhez igazítjuk. Tervekre ugyan nincs szükségünk, de ha esetleg megvan bármilyen eredeti rajz az épületről, szeretnénk azokat megtekinteni.

Használatbavételi engedélyezéshez

Amire szükség van: műszaki leírás az épületgépészettel, kiviteli vagy engedélyezési tervek (alaprajz, metszetek). Az elkészítésre a használatbavételi engedély kérelmezése előtt sor kell hogy kerüljön. Ha ilyen jellegű munkával szeretne megbízni minket, várjuk érdeklődését, ajánlatkérését!

Hőkamerás vizsgálat a tanúsításhoz

Hőkamerás vizsgálatra nem kerül sor a tanúsítás során, ezt külön szolgáltatásként lehet igénybe venni. A hőkamerával csak a téli idényben lehet megvizsgálni az épületet. A szerkezeteket a speciális műszeres mérések elvégzése nélkül is kellő pontossággal azonosítani tudja a szakember.

© 2015-2024 www.tanusitvany-mosonmagyarovar.hu   Minden jog fenntartva.