ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY
Mosonmagyaróvár

Az energetikai tanúsítvány érvényessége, minősítések

Meddig érvényes az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány 10 évig érvényes, abban az esetben, ha nem építik át és nem korszerűsítik az ingatlant. Érvényét vesztheti továbbá a dokumentum, ha szigorodik az előíró kormányrendelet, és ez eltérő besorolást eredményez.

Energetikai minősítési osztályok

A jobb oldalon látható referencia skála segítségével kell értékelnünk az épületeket,  a minősítés kiadása a kiszámolt fogyasztási paraméterek alapján történik, és AA+ tól JJ-ig terjedhet. Használt épületeknél nincs elérendő minimum, bármilyen osztályt kaphat az ingatlan. Az osztályzás 2016 óta rendkívül szigorú, legmagasabb minősítést csak a közel nulla energiafelhasználású ingatlanok kaphatnak.

Mit talál a tanúsítványban?

A központi nyilvántartás (OÉNY) által készített előlappal kezdődik a tanúsítvány, itt található a hitelesítő sorszám, és mindig egységesen néz ki, függetlenül a készítő vállalkozástól. A besorolást alátámasztó számítási munkarész egy részletes anyag, ami a kiinduló adatokat és a részeredményeket is tartalmazza. A felújítási javaslatokat a tanúsítvány legvégén találjuk, az itt található javaslatok természetesen semmilyen kötelezettséget nem rónak a megbízóra.

Milyen célt szolgál a tanúsítás

A tanúsítás célja, hogy könnyen értelmezhető módon nyújtson tájékoztató információt a megvizsgált ingatlan energiafelhasználásának hatékonyságáról. Tulajdonképpen a vevők érdekeit hivatott szolgálni, mivel segítségével olyan műszaki paramétereknek is a tudatában lehetünk, amelyekre egyébként nem derülne fény.

Nem szükséges elkészíteni

Szükséges dokumentumok

A tanúsítvány elkészítéséhez meglévő épület esetén nincs szükség semmilyen dokumentumra vagy tervrajzra, mivel minden felmérési díjat beépítettünk az árakba.

Új épület esetén némileg eltérő a helyzet, ilyenkor ugyanis kötelező a tervek alapján elvégezni az értékelést. A dokumentumokat amiket be kell kérnünk, mindig egyedileg egyeztetjük, kérjük olvassa el a használatbavételi engedélyről szóló bekezdést!

Hitelesítő azonosító szám

A tanúsítvány 2013. január 9. óta csak akkor tekinthető hitelesnek, ha el van látva az egyedi azonosító sorszámmal. A tanúsító feladata az Országos Építésügyi Nyilvántartásba beküldeni a kalkulációkat. Rendszer egy egyedi kódot ad, ami alapján ellenőrizhető és kereshető minden dokumentum.

Tanúsítást csak mérnök végezhet

A Magyar Mérnöki vagy Építész Kamara tagja végezhet tanúsítást. Az ide történő bekerülés feltétele a jogosultsági vizsga, szakirányú diploma (pl. építész, gépész), legalább egy év szakmai tapasztalat. A vállalkozó mérnök kamarai számát érdemes lehet ellenőrizni a megbízás leadása előtt.

Mit mérünk fel a helyszínen?

Minden esetben kötelező személyesen megtekintenünk az épületet. Ekkor mérjük fel az épület pontos alaprajzi méreteit, a nyílászárókat, a hőtermelő rendszereket, és a beépített szerkezeti anyagokat.
A felmérés kb. 45 perc, melynek időpontját a megbízó napirendjéhez igazítjuk. Tervekre ugyan nincs szükségünk, de ha esetleg megvan bármilyen eredeti rajz az épületről, szeretnénk azokat megtekinteni.

Használatbavételi engedélyezéshez

Amire szükség van: műszaki leírás az épületgépészettel, kiviteli vagy engedélyezési tervek (alaprajz, metszetek). Az elkészítésre a használatbavételi engedély kérelmezése előtt sor kell hogy kerüljön. Ha ilyen jellegű munkával szeretne megbízni minket, várjuk érdeklődését, ajánlatkérését!

Hőkamerás vizsgálat a tanúsításhoz

Hőkamerás vizsgálatra nem kerül sor a tanúsítás során, ezt külön szolgáltatásként lehet igénybe venni. A hőkamerával csak a téli idényben lehet megvizsgálni az épületet. A szerkezeteket a speciális műszeres mérések elvégzése nélkül is kellő pontossággal azonosítani tudja a szakember.

© 2015-2022 www.tanusitvany-mosonmagyarovar.hu   Minden jog fenntartva.